Predavanje „Život u vrijeme kuge“ u Donjoj Lastvi

Predavanje dr. sc. Rine Kralj-Brassard „Život u vrijeme kuge“ bit će održano u ponedjeljak, 26.11.2018. godine u 18 sati u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi. Organizator predavanja: Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Njeno predavanje “Život u vrijeme kuge” utemeljeno na arhivskim vrelima o posljednjoj kugi koja je zahvatila Dubrovnik u siječnju 1691. godine. To je polazište za proučavanje svakodnevice stanovnika mediteranskih lučkih gradova u vrijeme kuge. Stoljećima daleko od “morije” iz 14. i 15. stoljeća, kuga je u 17. stoljeću više neugodni pratitelj, a manje zatornik koji izaziva panični strah. Pisani tragovi provedbe odluka o suzbijanju kuge u Dubrovniku, između ostaloga, omogućuju identifikaciju osoba koje su te mjere provodile i utvrđivanje kužnih žarišta na gusto naseljenom području unutar gradskih zidina. Posebni režim života za vrijeme kuge dovodio je do konfliktnih situacija, a nepopularne mjere izolacije primjenjivale su se i na vlasteoske obitelji. Premda kuga više nije dio svakodnevice sredozemnih urbanih središta, yersinia pestis kosi i danas.

Kralj-Brassard je znanstvena je suradnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju “Povijest stanovništva” Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku s radom pod naslovom “Neželjeno majčinstvo, podržavljeno roditeljstvo: Napuštena djeca u Dubrovniku od XVII. do XIX. stoljeća”.

Autorica je knjiga i znanstvenih članaka o marginalnim skupinama, karitativnim institucijama, povijesti obitelji, stanovništvu Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Članica je Hrvatskog antropološkog društva i uredništva znanstvenih časopisa Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovnik Annals.